ویژگی این حدیث برای سالکین، که آن را نسبت به سایر روایات اخلاقی ممتاز می نماید، بیان تفصیلی مقامات مقرّبین و مخلَصین درگاه احدیت از یک سو است؛ و به همین دلیل در سراسر حدیث سخنی از جهنم و درکات آن وجود ندارد و همه جا سخن از مراتب اولیا و صدیقین و شهدا در مشهد عشق است؛
و از سوی دیگر، طریق سلوک، این راه پر خطر، و عقبات آن بیان شده؛ و لذا مورد عنایت مشایخ این طریق قرار گرفته و استاد علامه ی طباطبایی(ره) و نیز استاد سعادت پرور(ره)، در جلسات اخلاقی خود آن را می خواندند و توضیح می دادند. (برگرفته از کتاب سرالإسراء، سخن ناشر.)
حدیث معراج لبّ اللباب طریق سیر انسان به کمال مقام قرب الهی است؛ و هرچند حدیثی قدسی است، ولی طور آن به گونه ایست که از جهات گوناگون با سایر کلمات اولیای الهی متفاوت است؛ و لذا چگونگی تفسیر و تبیین آن نیز با سایر احادیث تفاوت می کند. همین امر باعث شده که جلسات شرح حدیث معراج با سایر جلسات اخلاقی تفاوت هایی داشته باشد که به اختصار به آنها اشاره می کنیم:
استاد سعادت پرور(ره) خود از دست پروردگان اخلاقی مرحوم «علامهی طباطبایی(ره)» بود؛ و در سیر و سلوک بر طریق مکتب اخلاقی مرحوم «مولی حسینقلی همدانی(ره)» دستی گسترده داشت؛ و به واسطه ی بیش از 30 سال شاگردی و همنشینی با استاد علامهی طباطبایی(ره)، از جزئیات و لطایف طریق سلوک آگاه بود. از همین رو، ایشان طی مباحث مختلف حدیث معراج، به صورتی رمزگونه، اشاراتی به اسرار سلوک و راز و رمز آن نموده است و لذا کتاب «سر الإسراء» نه فقط شرح حدیث معراج و یا موسوعه ای در اخلاق نظری است، بلکه کتاب جامعی در اخلاق عملی و طریق سلوک الی الله بر اساس کتاب الهی، سنت نبوی(ص) و ائمه ی اطهار(ع) است.
همان طور که استاد در مقدمه ی کتاب «سر الإسراء» اشاره نموده اند، روش ایشان در شرح حدیث، تنها ذکر گزیده ی آیات و روایات مربوط به متن با بیانی مختصر در پایان هر فصل است و تفسیر و توضیح آیات و روایات را بر عهده ی خوانندگان گذارده اند. همین امر کار را برای خوانندگانی که با این روش آشنایی ندارند سخت نموده است؛ چرا که نکات حدیث معراج عمدتاً دستورات عملی و رمزگونه است.
در طی فرازهای متنوع حدیث معراج، گاه ملاحظه می کنیم که یک موضوع چندین بار طرح شده است. این تکرار، بیانگر اهمیت آن مطلب در میان مباحث اخلاقی است؛ اما استاد فیاض بخش در سلسله ی دروس شرح حدیث معراج، به تبع کتاب، یک مبحث را به طور جامع در یکی از فصل های مربوطه توضیح داده و در بخش های دیگر گذری اشاره وار به آن نموده اند. در نتیجه مخاطب می تواند به صورت جامع یک موضوع اخلاقی را، علی رغم گستردگی آن در متن حدیث، ذیل یک عنوان و در یک فصل بررسی کند.
استاد محمدتقی فیاض بخش، که خود سالها کتاب سرالإسراء را مستقیماً از محضر مرحوم استاد سعادت پرور(ره) تلمذ کردهاند، در جلسات اخلاقی خود شرح مبسوطی پیرامون حدیث معراج بر اساس دروس کتاب سر الإسراء بیان فرموده اند که به حق موسوعه ی جامعی در اخلاق عملی بر مبنای حدیث معراج است.
ایشان در ضمن درس های شرح حدیث معراج، مطالب حدیث و نیز توضیحات مرحوم سعادت پرور را در دو سطح عام و خاص، از ساده به مشکل و به صورت عقلی و نقلی و برهانی و قرآنی و روایی بیان نموده اند. تبویب و چینش مباحث در بیان ایشان به گونه ایست که به خوبی نکات و ظرایف حدیث و نیز بیانات استاد سعادت پرور(ره) را روشن می نماید و نظم منطقی و برهانی به مباحث اخلاق عملی بر مبنای «معرفت النفس» می بخشد.
این جلسات از ابتدای سال ۱۳۸۵ آغاز گردید و به همت استاد فیاض بخش همچنان ادامه دارد. در کتاب سرّ الإسراء، متن حدیث معراج به ۳۸ فصل و ۲۷۳ فراز تقسیم شده است(فهرست موضوعی کتاب سرالإسراء). استاد تا کنون موفق به شرح و توضیح فرازهای ۱ تا ۱۰۶ (اواخر فصل ۱۶) شده اند و امیدواریم خداوند توفیق ادامه ی این راه را به ایشان عنایت فرماید و تشنه کامان معارف توحیدی را هر چه بیشتر از این چشمه ی جوشان بهره مند گرداند.